Ethiopian Grade 12 Biology Unit I: Exams Questions and Answers

Ethiopia Grade 12 Biology Unit I: Exam Text Book Question Answers

Download Ethiopia Grade 12 Biology Unit I: Exam Text Book Question Answers. Practice these simple Grade 12 Biology Entrance examination Questions

Here are some of Ethiopia Grade 12 Biology Unit I: Exam Text Book Question Answers as provided below.

Grade 12 Biology Unit I: Bacteria in Ethiopia

Bacteria

1. All Bacteria is in same shape?

  • A) True
  • B) False

Answer: B) False there are several Shapes, Sizes and arrangements.

 

2. Bacilli refer to

  • A) Size of a Virus
  • B) Shape of Various
  • C) Size of a Bacteria
  • D) Shape of Bacteria

Answer: D) Shape of Bacteria : bacilli (Singular, bacillus) — rod-shaped bacteria

 

3. Which of caome under rod-shaped bacteria?

  • A) singular
  • B) cocci
  • C) bacilli
  • D) spirochaetes

Answer: C) bacilli (Singular, bacillus) — rod-shaped bacteria

 

4. What is the Meaning of spirochaetes?

  • A) spherical bacteria
  • B) rod-shaped bacteria
  • C) corkscrew-shaped bacteria
  • D) spiral or corkscrew-shaped bacteria

Answer: D) spirochaetes — spiral or corkscrew-shaped bacteria

 

5. Which of the following is a type of fungal microorganism?

  • A) Bacterium
  • B) Protozoan
  • C) alga
  • D) yeast

Answer: D) Yeast is single-celled fungi and a type of fungal microorganism.

 

6. Which of the following is a type of fungal microorganism?

  • A) Bacterium
  • B) Protozoan
  • C) alga
  • D) yeast
READ ALSO:  St. Mary's University Student Grade: SMUC Student Grate/Appeals has been released

Answer: D) Yeast is single-celled fungi and a type of fungal microorganism.

 

7. Which Microorganism have just one prokaryotic cell?

  • A) Bacteria
  • B) Helminth
  • C) Protozoan
  • D) Mould

Answer: A) Bacteria Bacteria have prokaryotic cells. In prokaryotic cells, there is no true nucleus separated from the rest Of the cell by a membrane. Instead, the DNA of the bacterium forms a continuous loop that is intermingled with the cytoplasm.

 

8. Which of the following Microorganism are photosynthetic organisms?

  • A) Fungi
  • B) Helminths
  • C) Algae
  • D) Virus

Answers: (C) Algae are photosynthetic organisms that extract energy from the sun and release oxygen and carbohydrates into their environment.

 

9. Which of the following Microorganism having a single cell?

  • A) Amoeba
  • B) Plant
  • C) Human
  • D) None of the above

Answers: (A) An amoeba, sometimes written as “ameba”, is a term generally used to describe a single celled unicellular organism.

 

10. Can Microorganism is seen with the naked eye?

  • YES
  • NO

Answer: NO: These microorganisms or microbes are so small in size that they cannot be seen with the naked eye. It can be seen with a magnifying glass or microscope.

 

11. DNA can be transferred into maize using:

A.) Plasmids
B.) the gene gun
C.)Agro bacterium
D.) viruses

READ ALSO:  NEAEA Grade 8 Examination Results 2012 — Check Result Here

 

12. In the sulphur cycle, the main source of sulphur of plants is

  • A) sulphur in rocks
  • B) sulphates in the air
  • C) sulphur in water
  • D) sulphates in soil

 

13. Which of the following is not an infectious disease

  • A.) Tuberculosis
  • B.) AIDS
  • C.) Coronary heart disease
  • D.)  the common cold

 

14. Disease-causing bacteria can be transmitted by:

  • A. Sexual intercourse
  • B. Droplet infection
  • C. Eating contaminated food
  • D. All Of the above

 

15. Sources of infectious organisms that spread to infect Others are  called:

  • A) hosts Of infection
  • B) sources Of infection
  • C) reservoirs Of infection
  • D) sites of infection

 

16. Membrane-bound organelles include:

  • A) the nucleus
  • B) chloroplasts
  • C) mitochondria
  • D) all Of the above

Answers: A) the nucleus

 

17. is true to say of bacterial cells that:

  • A) none can photosynthesise
  • B) only some can respire
  • C) none contain ribosomes
  • D) none contain chloroplasts

Answers: D) none contain chloroplasts Bacteria do not contain the chloroplast organelle,

 

18. Viruses can parasites

  • A) Only Animal cells
  • B) Only Plant cells
  • C) Only bacterial cells
  • D) All of the above

Answer: D) all of the above

 

19. Compared with Gram-positive bacteria, Gram-negative bacteria.

  • A) have an extra membrane outside the cell wall
  • B) are more resistant to antibiotics
  • C) produce more dangerous endotoxins
  • D) all of the above
READ ALSO:  NEAEA Grade 10th Results 2012- neaea.gov.et

Answer: D) all of the above

 

20. Gram’s stain called a differential stain because of

  • A) it Stains bacterial cells, but not fungi
  • B) it stains some bacteria purple and other pink
  • C) it Stains viruses, but no Other organisms’;
  • D) it Stains some fungal cells purple ah4 Others pink

Answer: A) it Stains bacterial cells, but not fungi

 

21. Viruses are sometimes not considered as living organisms because:-

  • A) they do not have any organelles found in cells
  • B) they are incapable OfinAependent reproduction
  • C) they cannot out any metabolic processes
  • D) all Of the above

Answer: C) they cannot out any metabolic processes

 

22. Protozoa are:

  • A) multicellular organisms
  • B) one-celled animals
  • C) Members Of the group Protoctista
  • D) Unicellular

Answer: D) Protozoa is an informal term for single-celled eukaryotes.

 

23. Gram’s staining technique used which purpose?

  • A) Classifying bacteria
  • B) Classifying Protozoan
  • C) Classifying alga
  • D) Classifying yeast

Answer: A) Classifying bacteria (named after Hans Christian Gram, who developed the technique in 1884).

Leave a Reply